Teaching: Programmings Basics Java
Waarom tutoring?
Om de leerlingen van het eerste jaar een goede basis te geven, zijn de lessen alleen te weinig of soms niet diepgaand genoeg. Daarom hebben ze ons als tweede jaars studenten gevraagd of wij eventueel bijles zouden kunnen geven. Aangezien ik iemand kende die een eerstejaarsstudent was en het moeilijk had met programming basics heb ik een voorstel gedaan om deze persoon te helpen.
Als eigen doelstelling had ik dan vooral het bijleren binnen communicatie. Dit omdat ik van mezelf weet dat ik niet zo goed ben in uitleggen. Ook heb ik weeral mijn programmeren kunnen opfrissen wat wel handig was aangezien we in het tweede jaar van het traject ook nog programmeervakken kregen.
Lesvoorbereiding
Voordat een les begint moet er natuurlijk een voorbereiding plaatsvinden van de les. Dit heb ik aan de hand van de cursus gedaan samen met de moeilijkheden van de tutee. Zo moest ik als tutor ook een formulier invullen. Onderstaand bestand bevat een voorbeeld van het formulier.
Binnen dit formulier zien we dat ze spreken over een beginsituatie van de tutee. Hierin wordt er vermeld wat de sterktes en zwaktes zijn van de tutee. Door dit te analyseren kunnen we de tutee veel makkelijker lesgeven en in de juiste richting sturen. Daarom hebben we voor de aanvang van de eigenlijke lessen een kennismakingsronde gedaan in verband met programming basics. Zo kon ik zien hoe ver de tutee al stond in verband met kennis en inzicht op vlak van programmeren binnen java. De tutee en ik zijn dan tot het punt gekomen dat we de persoonlijke aandachtspunten hebben kunnen invullen. Aan de hand van deze aandachtpunten heb ik een beter overzicht gekregen van zijn vaardigheden. Zo wist ik exact wat de knelpunten gingen zijn voor de tutee.
Hierna ben ik oefeningen beginnen opstellen zoals: Maak aan de hand van
for-loops een perfect vierkant, hierna kunnen we ook eens proberen met
een driehoek. Deze
oefeningen zijn gebaseerd op zijn sterktes en zwaktes. Zo kon de tutee
bijvoorbeeld niet inzien dat hij hetzelfde moest doen met enkele kleine
aanpassingen.
Les
Bij aanvang van de les ben ik eerst begonnen met het overlopen van de meegegeven oefeningen. Indien deze niet lukte of niet af waren heb ik eerst deze samen met de tutee overlopen. Indien dit wel lukte heb ik nog enkele vragen gesteld over eventuele moeilijkheden. Daarnaast heb ik ook de theorie overlopen van de vorige hoofstukken als een opfrisser. Hierna zijn we overgegaan naar de theorie van de geplande hoofdstukken. De tutee kan natuurlijk tussendoor vragen stellen over de theorie. Indien meer uitleg nodig was heb ik dit aan de hand van voorbeelden gedaan. Daarna heb ik de oefeningen die ik in de lesvoorbereiding gemaakt heb aan de tutee gegeven om op te lossen. Indien hij deze niet afkreeg, moest de tutee deze voor de volgende les proberen af te maken. Zo was er dan ook een soort beloning indien hij goed in de les werkte. Wat hij wel ieders keer als voorbereiding moest doen is de theorie doornemen.
Evalutie Tutee & Aanwezigheidslijst
Na het einde van alle lessen heb ik de tutee nog moeten evalueren in zijn groei. Dit heb ik ook weer aan de hand van een bepaald document gedaan. Als bewijsmateriaal van aanwezigheden heb ik ook een aanwezigheidsdocument moeten aanvullen. De documenten kunnen we hieronder vinden:
Zo kunnen we zien dat er 2 lessen zijn geweest van enkele uren lang. Dit had ik liever in 3 lessen gedaan maar vanwege tijdsdruk en op vraag van de tutee heb ik dit in 2 lessen moeten doen. De tweede les duurde echter 4uur met een kleine pauze in plaats van 2uur zonder pauze.
De tutee is zeer goed geƫvolueerd. Het enigste probleem dat ik bij hem heb ondervonden, is het te weinig of niet grondig genoeg leren. Hij zou betere structuur moeten aanbrengen in zijn leermethode. Dat is iets waar ik hem weinig bij kan
helpen. De enigste raad die ik hem kon geven is goed de theorie doorlezen, deze dan leren (maar niet vanbuiten leren) en daarna goed veel oefeningen maken. Uiteraard moet hij zijn theorie wel deels vanbuiten gaan leren voor zijn testen en examens.
Persoonlijke reflectie
Hetgeen wat ik wou bereiken is voor een klein deel bereikt. Ik heb andere mensen hun visie kunnen begrijpen wat zeer moeilijk is als je al veel weet over een bepaald onderwerp en je dit moet uitleggen. Ook heb ik het moeilijk op vlak van uitleggen. Hier heb ik dan zeer zeker verbetering gemerkt. Ik heb hier dan ook feedback van mijn tutee gevraagd in verband met dit probleem. De response hiervan was dat ik het eigenlijk niet slecht deed op het vlak van uitleggen maar dat ik soms deed alsof hij ook alles van programmeren afwist. Dit is zeker iets waarop ik moet letten voor in de toekomst.
Aan de hand van deze ervaring ben ik ervan overtuigd dat ik later eventueel een stagiair wil opleiden. Dit kan eventueel interessant zijn omdat stagairs u ook veel kunnen bijbrengen over nieuwe technologieƫn. Ik moet hier dan ook bij zeggen dat me dit veel sterker heeft gemaakt. Niet alleen op vlak van de technologie maar ook op vlak van communicatie en dus als persoon. Als ik terugkijk naar hoe ik voor deze ervaring was in communicatie en nu ben ik serieus wat opgeschoten.
Ook kan ik de visie begrijpen van de leerkrachten waar ik les van krijg. Ik snap dan ook waarom ze niet meteen terugsturen wanneer er een vraag gesteld wordt via een mail. Leerkracht zijn is niet zo evident als het lijkt en daarom wil ik mensen dit aanraden om eens in hun schoenen te staan zoals mij. Dit was echter nog niets in vergelijking met hun, ik had slechts 1 leerling. Daarom toon ik ook respect naar alle leerkrachten.