Docker Seminarie


Waarom een docker seminarie?

Zoals eerder aangegeven in mijn voorstelling hou ik van automatiseren. Docker draait heel erg goed binnen een DevOps omgeving. Binnen deze omgeving is automatisatie heel erg belangrijk. Daarom ben ik naar deze seminarie gegaan die ons werd aangeboden door Gluo.

Wat ik uit deze seminarie wil leren is het gebruik van docker. We hebben tijdens de Linux lessen ook eens gebruik mogen maken van docker. Maar dit was echter de basis van de technologie. Dankzij dit seminarie hebben we een groter beeld gekregen van wat docker eigenlijk kan.

Omdat we binnen het IT-project in een DevOps omgeving werkte was deze seminarie dan ook zeer interessant. Zo konden we alles automatiseren aan de hand van Jenkins en Docker containers. Aangezien het grootste deel voor mij het werken was met docker containers, was dit dan ook een heel belangrijke en interessante seminarie.


Powerpoint

Voorstelling

Bij aanvang van het seminarie zijn we begonnen met de powerpoint. Binnen deze seminarie stelde hij eerst zijn bedrijf en natuurlijk ook zichzelf voor. Zo beschrijft hij zichzelf met het volgende citaat:

DevOps* minded open, Cloud focused Open Source enthusiast with an increasingly growing passion for Containers, Orchestrators and Microservices.
*more Ops than Dev

Zo laat hij zien dat hij heel DevOps minded is maar vooral aan de Ops kant staat. Hij werkt dan ook binnen Gluo wat deel uitmaakt van de XPLORE GROUP en dit is deel van de CRONOS group.

Uitleg docker container


Na zijn korte voorstelling is hij direct to the point gegaan. Daarom probeerde hij ook eerst docker heel simplistisch uit te leggen. Dit deed hij door het uit te leggen aan de hand van hooibalen te verplaatsen. Dit kan op meerdere manieren:

  • Hooi niet ingepakt op een kleine vrachtwagen (manueel overbrengen van code)
  • Ingepakt op een kleine vrachtwagen (scripting setup)
  • In een vrachtwagen (containers)

Het probleem is dus hoe we het vervoeren. Als we dit in containers doen zoals in de vrachtwagen kunnen we ervoor zorgen dat de code binnen deze containers makkelijk kunnen hergebruiken op andere plaatsen. We moeten zelfs niet weten wat er binnen deze container specifiek gebeurd.

Containers vs Virtual Machines

Aan de hand van de volgende foto kunnen we concluderen dat containers minder lagen nodig hebben dan virtuele machines. Ook werd hierbij vertelt dat de containers enkele MegaBytes groot kunnen zijn. Integenstelling tot Virtuele Machines die al snel een OS van enkele GigaBytes nodig hebben. Ook kunnen deze containers bins/libs delen met andere containers. Dit wil echter niet zeggen dat de docker containers de Virtuele Machines gaan overnemen. Omdat er natuurlijk ook nadelen zijn aan containers. Zo kunnen Linux containers enkel en alleen op een Linux operating systeem draaien.

Waarom is docker zo sterk?

Docker kan ervoor zorgen dat we iets developen met eender welke taal, dit dan in een containers steken en daarna op de dockerhub plaatsen. Wanneer dit op de dockerhub staat kunnen wij er ook aan en gebruiken op ons eigen systeem. Zo zijn we aan ons praktische deel geraakt van het seminarie. We hebben containers afgehaald van dockerhub. Ook hebben we onze eigen containers gemaakt. Er zijn natuurlijk nog meer tools binnen Docker. Meer hierover in het praktische gedeelte.

Demo's

We hebben dan ook nog enkele demo's gekregen over hoe docker werkt. Zo hebben we gezien hoe hij code heeft geschreven voor een drone. Een van de demo's moesten we dan naar onze twitter gaan om een tweet te sturen met een bepaalde hashtag. Als we dit deden zou de drone een bepaalde hoogte aannemen en daarna weer landen. Dit werkte zonder problemen door de kracht van docker containers. In de foto hieronder zien we nogmaals hoe deze applicatie werkt.


Praktijk

Na de powerpoint zijn we zelf aan de slag mogen gaan op de servers van Gluo. Ze hebben ons een soort van guide gegeven samen met een server per 2. Aan de hand van deze guide mochten we op de server docker installeren en docker containers bouwen. Zo hebben we eigenlijk niets nieuws gedaan als in de les. Er is echter 1 tool die we nog nooit gezien hadden en dus ook nooit gebruikt hebben.

Deze tool noemt docker swarm. Deze technologie houdt in dat we met heel de zaal één cluster hebben gemaakt aan de hand van docker containers. Dit dient vooral om het dataverkeer te managen. Hier hebben we natuurlijk wat mee zitten spelen om te zien hoeveel dit aankon. Zo is het dat er meer dan 30 000 containers gecombineerd kunnen samenwerken.


Reflectie

Deze seminarie had een heel goede opbouw voor de mensen die niets wisten van docker. Ik ben ervan overtuigd dat het iets technischer mocht voor ons aangezien iedereen in de zaal op het moment zelf met docker bezig was. Toch moet ik zeggen dat de beste seminarie was waarnaar ik geweest ben. Dit komt omdat de demo's en uitleg niet saai waren in tegenstelling tot de standaard demo's. Hij had de demo's heel saai kunnen maken maar maakte ze heel interactief naar het einde toe aan de hand van een drone.

Uit deze seminarie heb ik alles van docker nog eens kunnen opfrissen. Ook heb ik enkele vragen kunnen stellen over het juiste gebruik van docker. Zo wisten we niet tijdens ons project of we de back-end en de front-end samen mochten zetten in één container. Dit was niet de bedoeling wat we wel dachten, maar we konden het beter aan een expert vragen die hier dagdagelijks mee bezig is.

Als conclusie wil ik dan nog zeggen dat dit een zeer goede sessie was maar het beter was geweest om deze sessie voor het DevOps IT-project te geven. Of juist in de eerste weken van het project. Dit omdat ik de meeste aspecten van het seminarie zelf heb moeten uitzoeken wat enorm veel tijd in beslag nam. Aan de hand van dit seminarie was de kennis van docker veel sneller tot me gekomen dan het zelf uit te zoeken.
Al bij al was dit een zeer goede seminarie die ik me veel heeft bijgebracht op vlak van automatisatie en docker. Daarom wil ik ook aan de hogeschool PXL vragen om zo een seminaries te blijven aanvragen. Automatisatie is de toekomst voor ons netwerkbeheerders. Seminaries over deze soort technologieën is dus een MUST voor ons.

Dylan De Smedt - ITalent
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin